Sernik Oreo // Oreo Cheesecake

Cześć! Kolejne wypieki w mojej kuchni!
Tym razem wersja sernika z dodatkiem popularnych ciasteczek Oreo. Idealny do porannej kawy lub jako deserek po dniu ciężkiej pracy. Przygotowanie nie jest bardzo czasochłonne, ale od zrobienia do spożycia koniecznie trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo najlepszy jest dopiero po nocy spędzonej w lodówce!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki (tortownica ⌀24 cm):

800 g twarogu sernikowego (mielonego)
ok. 50 ciasteczek Oreo
75 g margaryny + 5 g do posmarowania formy
75 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka cukru wanilinowego
aromat waniliowy
szczypta soli

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu pod sernik, bo należy go przed pieczeniem schłodzić w lodówce.
Ciasteczka Oreo (35-40 sztuk) rozkładamy, wyjmujemy masę do osobnej miski, a czekoladowe ciastka wrzucamy do blendera (lub do woreczka w celu późniejszego rozkruszenia). Po rozdzieleniu wszystkich ciastek blendujemy je, aby uzyskać proszek, do ktorego dolewamy roztopioną margarynę. Wszystko razem mieszamy do uzyskania masy. Spód tortownicy wykładamy papierem po pieczenia oraz całość smarujemy masłem lub margaryną i wykładamy ciasteczkową masę ubijając ją równomiernie na spodzie i brzegach formy. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Teraz możemy zabrać się za przygotowanie masy serowej. Do miski przekładamy twaróg sernikowy oraz masę z ciasteczek Oreo. miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, aromat waniliowy i wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę serową.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu całość piany przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy wszystko razem. Ubite białka dodadzą lekkości naszemu sernikowi i sprawią, że będzie puszysty.

Gotową masę przelewamy do formy, w której wcześniej formowaliśmy spód z ciasteczek. Na wierzch kruszymy pozostałe ciasteczka Oreo dzieląc je według uznania.

Pieczemy w 160°C przez około 70 minut. Po tym czasie dobrze pozostawić ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce co najmniej 2h (a najlepiej całą noc, aby masa miała szansę dobrze się schłodzić i stężeć).

 OLYMPUS DIGITAL CAMERAVoila! Efektowne ciasto gotowe! Na pewno zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Smaczego! 🙂

Zobacz także:

Sernik z sosem jagodowym

Reklamy

2 thoughts on “Sernik Oreo // Oreo Cheesecake

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s