Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką

Witam serdecznie po długiej nieobecności!
Wiosna zbliża się wielkimi krokami, co odczuć można już po temperaturach i pięknym słońcu. Ja jednak wracam myślami do jesiennych dni, kiedy w sadach pełno było fioletowych węgierek. Proponuję więc przepis na pyszną tartę na słodko z węgierkami i bezą.

tarta ze śliwkami pod bezową pierzywnką

Składniki:
Kruche ciasto (na dwie blaszki o średnicy 24cm):

0,5 kg mąki tortowej
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki oleju

Beza:

3 biała (pozostaną nam z ciasta kruchego)
0,5 szklanki cukru -> można dać więcej jeśli lubimy słoddziutkie
1 łyżka mąki ziemniaczanek
1 łyżka octu

Dodatkowo:

ok. 1 kg śliwek węgierek
łyżeczka masła
3 łyżki brązowego cukru
cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie: 
Deser jest prosty do wykonania jednak należy go wykonywać etapowo. Zaczynamy od przygotowania ciasta, bo musi ono odpocząć po zagnieceniu ok. 30 minut w lodówce.

Mąkę wysypujemy nas stolnicę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy i dodajemy kostkę margaryny i rozdrabniamy ją nożem na małe kawałki. Wbijamy jajko oraz żółtka, oraz dodajemy 2 łyżki oleju. Całość zagniatamy do uzyskania zwięzłego ciasta. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie zabieramy się za przygotowanie śliwek. Po umyciu każdą z nich należy przekroić na połowę i wyjąć pestkę.

Po schłodzeniu ciasta wyjmujemy je i rozwałkowujemy. Blachę to pieczenia lub formę to tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto na formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowane ciasto odkładamy na bok i bierzemy się za ubicie bezy.
Białka jajek ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodajemy powoli cukier. Miksujemy jeszcze ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę ziemniaczaną a następnie ocet. Miksujemy jeszcze przez moment do całkowitego połączenia składników.
Pianę wykładamy bezpośrednio na śliwki, nadając jej pożądany kształt.

Pieczemy 40 minut 180ºC a następnie zmniejszamy temperaturę do 120-130ºC i pieczemy do zarumienienia bezy z wierzchu.

Oto efekt po rozkrojeniu. Czyż nie wygląda smakowicie? 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego! 🙂

Reklamy

3 thoughts on “Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s