Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone

Dziś w mojej kuchni szaleństwo wypieków! Po raz pierwszy odważyłam się zrobić muffinki! Niby wszystko prosto i łatwo, ale w internecie znaleźć można wiele różniących się od siebie przepisów – tych podstawowych oczywiście. Poczytałam, poszukałam i złożyłam z tego moim zdaniem idealny przepis na babeczki, które ładnie wyrastają, są puszyste i… po prostu przepyszne!

Przepis na 12 sztuk babeczek.

Przy tworzeniu babeczek bardzo ważne jest, aby składniki „mokre” dodać do składników „suchych”, nie odwrotnie.

babeczki main

Składniki „suche”:

2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru wanilinowego
szczypta soli
opcjonalnie: pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej

Składniki „mokre”:

1 szklanka mleka
1 duże jajko // 2 małe jajka
½ szklanki oleju roślinnego

 Składniki na krem:

opakowanie serka mascarpone
opakowanie śmietanki 36%
3 łyżeczki cukru podru
3 krople aromatu waniliowego

 

Przygotowanie babeczek (15 min + 25 min pieczenia):

Po pierwsze potrzebować będziemy 2 misek. W jednej będziemy mieszać składniki „suche” w drugiej „mokre”.

Do pierwszej miski wsypujemy więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sól i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Warto dodać również posiekaną wcześniej czekoladę!

Do drugiej miski wlewamy olej, mleko, wbijamy jajka i mieszamy. Następnie przelewamy powstałą mieszankę do miski ze składnikami „suchymi” i mieszamy do połączenia składników. Nie należy całości przemieszać. Jeżeli pozostaną grudki, nie należy się tym przejmować 🙂

Formę do pieczenia wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do ok. ¾ wysokości. Cisto nam jeszcze wyrośnie.


babeczki nałożone

Pieczemy w 180°C 25 minut. Sprawdzamy w międzyczasie stan wyrośnięcia i zarumienienia babeczek. Aby mieć pewność, że w środku są upieczone, możemy wbić w środek wykałaczkę i zobaczyć, czy po wyjęciu jest sucha czy zostało na niej ciasto.

babeczki 2

Babeczki upieczone! Teraz zabierzmy się za krem do dekoracji.

Przygotowanie kremu (10 minut):

Krem przygotowujemy w trakcie pieczenia babeczek. Jest kremowy i pyszny, dobrze utrzymuje się na babeczkach!

Opakowanie śmietanki 36% przekładamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy opakowanie serka mascarpone, 2-3 krople aromatu waniliowego i miksujemy do połączenia i powstania jednolitej, kremowej masy.

Krem gotowy, pozostaje go tylko nałożyć. Jeżeli nie mamy specjalnego urządzenia do tego celu (ja nie posiadam), bierzemy woreczek strunowy, nakładamy krem, odcinamy róg (wielkość zrobionej dziurki uzależniamy od tego w jaki sposób chcemy krem nałożyć i jak dużo ma go być). Dekorację pozostawiam waszej inwencji twórczej. Można użyć czekolady lub owoców.

babeczki 3

Voila! Muffinki gotowe!
Smacznego! 🙂

Reklamy

5 thoughts on “Babeczki – Muffiny z kremem mascarpone

  1. Fajny przepis ale to sa muffiny,muffinow sie nie podaje z dekoracja typu krem.Kremem dekoruje sie babeczki czyli cupcakes ..i piecze sie je nizsze,by wlasnie bylo miejsce na ten krem..muffinki piecze sie wieksze (muffin tops) i nic z nimi juz nie robi,tylko podaje takie jakie sa:) tak na przyszlosc.pozdrawiam!

    • Krem nadaje im wyłącznie smaku, nie jest go dużo jak przy cupcake’ach, więc moim zdaniem jak najbardziej pasuje w tym przypadku. A to jak je nazwiemy przy wyrobach domowych moim zdaniem nie ma znaczenia 😉
      Nie mniej jednak dziękuję za uwagę, zapamiętam!
      W wersji czekoladowej podaję zawsze bez kremu, jedynie z cukrem pudrem, te jednak idealnie pasują w zaproponowanej wersji 😉
      Polecam spróbować!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s