Owocowo u mnie w kuchni, a więc przedstawiam przepis na pierogi w wersji letniej, czyli z owocami. Ja robiłam je z truskawkami i jagodami, jako, że teraz na nie sezon.
Składniki:
½ kg mąki pszennej
1 jajko
ciepła woda
cukier, sól
owoce (jagody, truskawki)
Przygotowanie:
Truskawki/jagody należy umyć, (odszypułkować) i posłodzić 3-4 łyżkami cukru. Na stolnicę wykładamy mąkę i wbijamy jajko i dolewając wody zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku umieszczamy owoce, składamy i zlepiamy brzegi ciasta. Gotujemy w osolonej wodzie z 2 łyżkami oleju. Pierogi są gotowe jak wypłyną na wierzch garnka.
Smacznego!
Reklamy
Pingback: Pierogi z owocami | Przepisy na ?
uwielbiam pierogi z owocami! świetny przepis!
pozdrawiam