Sos jagodowy na ciepło

Sezon na jagody właśnie się rozpoczyna. Owoce te smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło. Tutaj, mój sposób na sos jagodowy, który dodać można do ciasta, naleśników, deserów. W zależności od preferencji i tego, do czego ma zostać dodany, można go zrobić słodszym lub kwaśniejszym. Z  podanego przepisu otrzymacie miseczkę sosu. Proporcje można dowolnie zwiększyć, aby zrobić go więcej.

Jest to mój ulubiony dodatek do naleśników z serem, sernika lub lodów waniliowych. Zapraszam do spróbowania 🙂

Obrazek

 

Składniki:

Szklanka świeżych jagód (można zastąpić mrożonymi)
3 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli ma być bardziej słodki)
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cynamonu
woda
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie (7 min):

Jagody wrzucamy razem z cukrem do małego garnka, dolewamy łyżkę stołową wody i stawiamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Mąkę rozrabiamy z 2-3 łyżkami zimnej wody.
Jak jagody i powstały sok zaczną się gotować, dolewamy mieszankę wody i mąki. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.
Na koniec, po ponownym zagotowaniu doprawiamy sokiem z cytryny i cynamonem. Mieszamy i wykładamy do miseczki lub na potrawę.

Voila! Sos gotowy!

Smacznego! 🙂

Reklamy

3 thoughts on “Sos jagodowy na ciepło

  1. Pingback: Amerykańskie PANCAKES | Przepisy na ?

  2. Pingback: Amerykańskie PANCAKES | Food, recipies, inspirations!

  3. Pingback: Sernik | Food, recipies, inspirations!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s