Pieczony łosoś z batatami i sosem koperkowym

Dziś pomysł na smaczny obiad, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a smak zaimponuje każdemu, kto potrawy spróbuje! Przy okazji danie jest lekkie, nie zawiera dużo tłuszczu i nie wymaga smażenia. Obrazek  

Składniki na 2 porcje: 

400 g świeżego łososia ze skórą 1 duży batat (lub 2 mniejsze) rozmaryn (świeży lub suszony) świeży koperek 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz kolorowy, pieprz cayenne łyżeczka masła

Sos koperkowy: Przepis na przygotowanie sosu koperkowego znajdziesz TUTAJ.

Przygotowanie (40 min):

Pierwszym krokiem jest nagrzanie piekarnika, tak aby rybę i bataty wstawić do już rozgrzanego. Piekarnik ustaw na 200°C.

Rybę umyj i osusz. Następnie ułóż na folii aluminiowej, obsyp solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem (ja użyłam suszonego). Na wierzch ryby ułóż plasterek cytryny i masło. Rybę zawiń szczelnie folią aluminiową i odłóż na brytfankę. Zajmij się w przygotowaniem batatów.

Bataty umyj, obierz ze skóry i pokrój w słupki (jak frytki tylko większych rozmiarów). Aby ładnie się upiekły należy je otoczyć w marynacie.

Marynata: do miski wlej olej, dodaj świeżo zmielony pieprz oraz pieprz cayenne, aby nadać ostrości. Następnie posiekaj drobno koper (ilość zależy od preferencji) oraz dodaj to miski z olejem razem z łyżeczką rozmarynu. Całość należy dokładnie wymieszać, aby składniki połączyły się ze sobą.

Do miski z marynatą wrzucamy pokrojone w słupki bataty i pokrywamy je jak najdokładniej powstałą mieszanką. Następnie przekładamy do brytfanki układając jeden przy drugim obok zawiniętego w folię łososia. Tak przygotowaną brytfankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut w 200°C. W trakcie pieczenia, po ok. 15 min rozwiń rybę z folii i kontynuuj pieczenie.

Obrazek

Voila! Gotowe! Można podawać i zajadać!

Smacznego! 🙂

————————————————————————————————————————————————————————

TIP: Bataty są bardzo słodkie. Nie należy dodawać do nich samych ani do marynaty soli, gdyż będzie się ona gryzła z naturalną intensywną słodkością batatów.

Reklamy

3 thoughts on “Pieczony łosoś z batatami i sosem koperkowym

  1. Pingback: Pieczony łosoś z batatami i sosem koperkowym | Przepisy na ?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s