Placki po węgiersku

Kolejnym daniem jakim chciałabym się z Wami podzielić są placki po węgiersku z paprykowym sosem. Stosunkowo szybki i łatwy w przygotowaniu obiad dla całej rodziny.

20140614_141050

 

 

Składniki na gulasz:                             Składniki na placki:

0,5 kg łopatki wieprzowej                    5 średnich ziemniaków
1 czerwona papryka                            3-4 łyżki mąki pszennej
1 żółta papryka                                   2 ząbki czosnku
1 zielona papryka                               1 jajko
1 duża cebula                                      1 średnia cebula
2 ząbki czosnku                                  sól, pieprz
olej do smażenia
sól, pieprz, przyprawy do mięsa
papryka chilli/pieprz cayenne

Sos: sos pieczeniowy jasny
Przygotowanie (40 min):

Gulasz:
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Ja przyprawiłam gotową mieszanką do mięsa wieprzowego z odrobiną przyprawy do grilla.
Następnie na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Dusimy pod przykryciem do momentu zredukowania soku, który wydobędzie się z mięsa.  W tym czasie oczyszczamy i  kroimy papryki w średniej wielkości kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa gdy sok się zredukuje a mięso zacznie się rumienić. Smażymy chwilę, aż cebula nabierze złotego koloru i przekładamy wszystko do garnka zalewając około dwoma szklankami gorącej wody. Kontynuujemy duszenie mięsa.

W czasie gdy mięso się dusi, do osobnego garnka wrzucamy pokrojoną wcześniej paprykę i zalewamy wodą (do wysokości, do której sięga papryka). Przykrywamy i dusimy do chwili, aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane.

Do garnka z mięsem, gdy będzie już miękkie, dodajemy sos pieczeniowy jasny i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy duszoną paprykę wraz z powstałym sosem. Całość doprawiamy czosnkiem, papryką ostrą chilli lub pieprzem cayenne, solą jeśli trzeba i pieprzem.

Placki ziemniaczane:
Ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na małych oczkach. Dodajemy pokrojona w kostkę lub startą na tarce (w zależności od preferencji) cebulę, 3-4 łyżki mąki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy), odrobinę proszku do pieczenia, jajko, czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy i smażymy na średnim ogniu najlepiej na teflonowej patelni.

Wielkość placków zależy od preferencji. Ja smażyłam je wielkości małej patelni, tak jak na zdjęciu poniżej.

20140614_124433-tile

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s